Saturday, February 19, 2011

Olang syahid kerane menentang pemerintah yg zalim, tapi mufti kate die mati katak sebab lawan pemerintah yg zalim ? g la mampos dgn lu beb..

Operasi Lalang atau Weeding Operation; atau Ops Lalang dilancarkan pada 27-10-1987  oleh pihak Polis Raja Dimalaysia dan KDN bagi menangkap mereka yang kononnya mengeruhkan suasana politik tahun 1987.
Dalam Operasi Lalang ini, 106 ahli politik terutama parti pembangkang ditahan di bawah ISA dan pembatalan dua akhabar harian berlesen, sin chew dan the star  serta dua akhbar mingguan, The Sunday Star dan Watan.
umngok ni same jew macam lagu search PAWANA beb.. kahkahkah.. gilew kuase gilew babi..
Peristiwa Memali berlaku pada 19 November 1985 . Insiden ini mengorbankan 18 orang dan berpuluh-puluh yang lain tercedera serta penahanan ...
ape kate harussani mengenai bende nie beb ? kate2nye saling tak ubah macam mufti beso mesir bawah rejim hosni mubarak.. die cakap cemni.. '' Tragedi Berdarah Memali 1985. Dalam mesyuarat khas Majlis Fatwa Kebangsaan, di mana TSHZ merupakan seorang anggota yang sangat aktif memberi pendapat bahawa mangsa Tragedi Memali, khususnya Asy-Syahid Allahyarham Ibrahim Mahmud (yang lebih dikenal dengan Ibrahim Libya) adalah merupakan kumpulan bughah (penderhaka) dan mereka tidak dianggap mati syahid. Maka wajib dimandi, dikafan dan disembahyangkan sebelum dikebumi. Anehnya sebahagian besar mufti-mufti dalam mesyuarat itu mencadangkan supaya nama mereka yang mati korban tragedi itu tidak perlu disebut dengan lafaz Allahyarham dengan alasan mereka itu penderhaka. Padahal, apabila mereka itu disembahyangkan, maka doa yang menjadi rukun solat jenazah itu adalah memohonkan rahmat dan keampunan kepada mereka yang disembahyangkan. Saya turut hadir dalam mesyuarat tersebut dan memberi hujah mengapa Allahyarham dan kumpulannya adalah mati syahid. Akibatnya saya diusir keluar dari mesyuarat tersebut.
@BeB.. kalu dah umngok tu umngok juge lew beb.. nafas die pun bau umngok beb.. harus sane harus sini..
olang tak tau agame pun pahem.. olang yg tau abis agama bengong tahap gaban.. nak bongokan org rami jew kejenye.. pew lew nak jadi dgn mufti2 mesia nie.. besakan telo jew lew kejenye.. berkerje dgn pemerintah yg zalim.. lu olang pun same zalim dan mezalimi diri lu olang sendiri.. kahkahkah..

No comments:

Post a Comment

Twitter Facebook Feed