Wednesday, August 31, 2011

Sejarah Kemerdekaan Tanah Melayu yg Di Sembunyikan oleh bangsawan umno harbi wal apco.

Kisah Sebenar Perjalanan Kemerdekaan Tanah Melayu TERBONGKAR ! buat tatapan generasi hari ini - by @tiewnama on twitter.

KAH KAH KAH
Sultan

5 Ogos 1957 - Gambar diambil sebelum perjanjian menandatangani penubuhan Federation of Malaya 1957. Tiga dari kiri (duduk): The Regent of Johore, SultanPerak, Raja Perlis, Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Sultan Kedah, High Commissioner, Sir Donald MacGillivray, Sultan Pahang, SultanSelangor, Sultan Kelantan dan Sultan Terengganu. Berdiri di belakang Sir Donald, ialah Chief Secretary, Sir David Watherston.
54 tahun berlalu sudah apabila genap tanggal Ogos 31. Malaysia jadi sebuah nama baru dalam memori kita, dalam memori orang-orang tua. Malaysia – Malayan Union – Malaya – Tanah Melayu – Tanah Negara Masin. Turutan nama tanah semenanjung dari saat kini balik ke saat ditemui orang-orang lari dari ’seberang’. Dari saat pembukaan Kedah Tua Si Langkasuka disambung ke Melaka, kemahsyuran Tanah Melayu tersohor seantero dunia sebelum dijajah beratus tahun dan mencapai kemerdekaan secara ‘konon-kononnya’ dalam tahun 1957…

Sepanjang lama mananya perjuangan orang-orang terdahulu untuk membebaskan tanah air dari penjajah dalam tempoh beratus tahun epilog perjuangan tanpa henti, sepanjang itu jugalah gua ingin membongkar kisah sebenar tentang KEMERDEKAAN ini yang pernah di dakwa oleh pengasas UMNO iaitu Dato' Onn Jaafar sebagai KEMREDEKAAN YANG SEPARUH MASAK. marah, kesal, sedih dan menangis bila mengenangkan betapa jauh perjalanan untuk mencapai sebuah kemerdekaan mulia.Semoga dapat kita jadikan pedoman dan warisan buat anak cucu dan generasi yang di dalam perut. Insyaallah!


PERMULAAN KERAJAAN
Kisah bermula bila kerajaan mulai wujud sekitar tahun 1136 / 1137 dengan kemunculan Kedah Tua sehingga kemunculan Melaka dalam tahun 1400. Kedaulatan Raja-Raja Melayu yang turun dari jurai keturunan Ahlul Bait menyinari kedamaian bumi timur. Kerajaan-kerajaan Nusantara jadi tonggak dan pertahanan sayap kiri bagi kerajaan agung Turki Uthmaniah di Timur tengah.
Nama-nama besar seperti Melaka, Demak, Aceh, Pontianak, Sulu dan beberapa nama lain jadi penyambung wasilah dari Mekah, Madinah, Yaman dan lain-lain negeri di Tanah Arab. Perang salib antara Islam dan Kristian merebutkan Kota Jerusalam yang berlanjutan beratus tahun turut dibintangi oleh watak-watak tentera Melayu dan Nusantara khususnya. Tapi siapa tahu akan wujudnya fakta ini pada hari ini? Siapa tahu Melaka adalah sayap kiri Kerajaan Turki Uthmaniah? Kalau tiada siapa yang tahu, merdekakah kita sebagai penyambung wasilah?

Bila kerajaan Melayu mula mahsyur, tersohor ke seantero dunia, Bahasa Melayu jadi bahasa utama pelaut, pedagang dan bahasa nombor dua dunia selepas bahasa Arab. Manusia bertutur dalam dialek Melayu di Melaka, di Arab, di China, di Eropah juga di negara Hindi.
Itulah kehebatan orang Melayu dahulu. Bukan sekadar handal berurusan perihal politik, pentadbiran negeri, ketenteraan, malah bahasa sendiri jadi pegangan selain agama yang hak dan adat resam tinggalan warisan tua. Tapi hari ini, dikala kita merdeka, Bahasa Melayu makin jatuh ke tangga entah nombor berapa dalam gelanggang bahasa utama dunia. Bahasa Melayu jadi ‘bahasa antah berantah’…
Tanah Melayu dan Melaka secara amnya mula jadi tempat tinggal bersama bagi kaum Melayu, Cina, India, Arab, Parsi, Siam dan beberapa kaum dan bangsa lain lagi. Pada ketika ini, Nusantara secara amnya telah menjadi ‘The United States’ hampir 400 tahun sebelum kewujudan USA (1776)!

Kalaulah golongan hari ini sedar akan kekhilafan kita sebagai bangsa yang lupa atau golongan hari ini tahu akan asal usul bangsa Melayu selain yang dikatakan bangsa ‘lari’ dalam dialek Jawa, pasti mereka terpegun dengan kehebatan orang dulu. Pasti tergamam tak terkata. Pasti merdeka hati, fikiran dan jasadnya. Maka merdekalah mereka yang sebenar-benarnya merdeka.

Bila dikatakan tentang Jawa, jangan pula ada yang berselisihan dari segi Melayu-Jawa kerana orang Jawa juga dalam rumpun Melayu selain Deli, Asli, Jati, Minang, Bugis dan pelbagai lagi pecahan rumpun Melayu. Pelik? Jangan bingung! Melayu sendiri memang didalangi pelbagai rumpun lain sebelum dapat jadi sebuah bangsa yang satu.
Seperti kisah asal usul nama ACEH. Asal usul kisah penyatuan empat bangsa utama dunia sebelum jadi Melayu. Tapi siapa yang tahu akan asal usul nama Aceh pada hari ini? Mungkin sedikit yang ingin mengkaji, mungkin ramai juga yang cukup mengaji tapi tiada mahu mencurah ilmu kembali buat tatapan anak cucu keturunan bangsa… Jadi merdekakah mereka?
Lantas bila Portugis dan negeri-negeri lain yang berpegang teguh pada ajaran ‘Yesus Kristus’ dan yang kalah teruk dalam perang salib di Timur Tengah walaupun dipimpin raja agung Richard The Lion Heart, mereka mula cuba cari kelemahan Turki Uthmaniah, cuba cari kelemahan tentera dan murid Salahuddin Al Ayyubi, tapi tiada kelihatan. Maka pandangan si musuh meneroka jauh ke timur, lalu Melaka jadi sasaran dendam agama beratus tahun.
Siapa kata Portugis serang Melaka atas dasar ingin monopoli perniagaan rempah atau kuasai perdagangan laut bumi timur semata-mata? Sejarah sebenar telah diubah dari buku teks pendidikan sekolah hari ini membuat anak-anak lupa lantas jadi sasau mengenang arah tuju bangsa. Tujuan Portugis tidak lain dan tidak bukan berlandaskan 3G! Bukanlah 3G yang ada dalam talian telefon bimbit hari ini, tetapi God, Glory and Gold! Kerana tuhan. Kerana agama jadi agenda utama… Dendam perang salib belum terpadam dalam jiwa.


PERJUANGAN KEMERDEKAAN FASA I
Percubaan serangan pertama Portugis ke atas Melaka pada tahun 1509 di bawah pimpinan Diego Lopez de Sequiera berjaya dipatahkan tentera Melaka tetapi Portugis melanggar lagi pada 1511 dengan Alfonso de Albuquerque sebagai pemain gantian pada separuh masa kedua.
Tepat waktu subuh Ogos 24, 1511, lepas solat subuh, Melaka mula secara sedikit-sedikit jadi makanan Portugis. Bermulalah era penjajahan keatas bangsa Melayu, kerajaan Melayu, adat resam Melayu. Segala yang Melayu ‘diPortugiskan’ oleh mereka, dan segala yang Portugis, kekal jadi Portugis. Jadi belum merdekalah kita pada masa itu. Portugis duduk seratus tahun lebih.
Jadi raja yang batil. Jadi tuan memerintah tanah asing. Dari sini, timbullah nama-nama pembela bangsa seperti Hang Nadim, Panglima Awang (Henry The Black / Enrique of Malacca), Raja Haji, Daeng Kemboja, Patih Unus dan ramai lagi disertai tentera pembela maruah dari segenap pelusuk Nusantara seperti Aceh, Jawa dan Demak bergilir-gilir menentang Portugis.
Panglima Awang yang melarikan diri dari pelayaran Ferdinand Magellan manjadi manusia pertama mengelilingi dunia (jika diambil kira asal usulnya dari Melaka kemudian belayar ke Eropah, sebelum kembali ke kepulauan Melayu dan Melaka secara amnya) dalam tahun 1521 kembali menyerang untuk membebaskan Melaka dari tangan Portugis. Perjuangan beliau disambung oleh anaknya selepas kematian beliau. Tak lama selepas itu, Laksamana Hang Nadim muncul pula berjuang dan mendapatkan semula Melaka dalam tahun 1525 iaitu 14 tahun selepas Portugis berkuasa. Tapi tak lama, Portugis merampas semula Melaka. Dalam tahun 1615 – 1629, angkatan tentera Aceh pula menyerang Melaka dan berjaya menawan Melaka selama beberapa bulan, sebelum jatuh lagi ke tangan Portugis dan kekal dijajah…
Selepas Portugis kenyang menelan Melayu dalam lebih kurang 125 tahun, mereka dinyahkan dari bumi Nusantara oleh Belanda. Belanda juga tak kurang rakus dan lahapnya. Semua Melayu yang telah ‘diPortugiskan’ oleh Potugis, ‘diBelandakan’ pula oleh Belanda. Belanda duduk 100 tahun lebih juga. Kehebatan Belanda membuatkan mereka menyewa Tanah Melayu selama 154 tahun bermula dari 1641 sehingga tahun 1795.
Secara ringkas gambaran pendudukan Belanda dalam perkiraan umur asas manusia secara rawak iaitu 50-60 tahun, jika seseorang dilahirkan dalam tahun 1641, maka saat orang itu mati – disambung pada anaknya dan anaknya mati – di sambung pada cucunya sehingga cucunya mati, barulah tamat pemerintahan Belanda dalam jumlah 154 tahun.
Merdeka?

Perarakkan Kemerdekaan diketuai oleh Tunku membawa sepanduk meminta Chin Peng menunaikan janji untuk meletakkan senjata kerana Malaya sudah Merdeka.
Inggeris masuk ke Melaka dalam tahun 1795 dan mengambil alih pentadbiran sementara dari Belanda akibat ‘Napoleonic War‘ di Eropah. Dalam tahun 1824 mula menduduki Melaka secara sah dan menawarkan perikatan pada Belanda. Dalam tahun 1824,
Perikatan Belanda -Inggeris pun dimertai. Bengkulu tempat permainan Laksamana Hang Tuah dan sahabat handai jadi pertukaran. Inggeris menyerahkan Bengkulu pada Belanda dan Melaka jatuh ke tangan Inggeris pula. Antara hasil dari Inggeris yang nampak hari ini ialah nama Bengkulu di abadikan sebagai nama jalan di Singapura dan dikenali dengan nama Bencoolen Street
Kehebatan Inggeris lebih terserlah dalam era-era berikutnya bila mula campur tangan dalam kuasa raja-raja Melayu. Institiusi raja-raja mula diperkotak-katikkan dan dilambung-lambung maruah bangsa sebelum dipijak lumat. Sistem Gabenor diperkenalkan dan secara langsungnya melumpuhkan Perlembagaan Diraja.
Dari era inilah bermulanya perjuangan fasa ke dua. Dari sini bangkitnya nama-nama pembela bangsa Melayu seperti Mat Kilau, Datuk Bahaman, Tok Janggut, Si Bongkok Tanjung Puteri, Datuk Maharaja Lela dan ramai lagi yang telah dilupakan dan hampir luput nama meraka dari lipatan sejarah dan dari buku-buku teks sejarah sekolah menengah..dan mungkin rakan - rakan dari BPN pun tak kenal akan nama - nama ini.
PERJUANGAN KEMERDEKAAN FASA II
Perjuangan fasa kedua terhenti seketika tanpa dapat dimatikan bila Jepun memasuki Tanah Melayu pada 1942. Penampar Jepun membuatkan Melayu jadi lebih lemah dan menikus lari mencari tempat selamat. Ketakutan besar dari kalangan penduduk Melayu, Cina dan India telah menghasilkan PKM atau Parti Komunis Malaya (1930) dan ''bersekutu'' dengan Inggeris menentang Jepun. Apabila Jepun tewas setelah hanya ‘menyewa’ Tanah Melayu selama 3 tahun lebih sebelum menyerah kalah dalam Perang Dunia II, Inggeris kembali beraja, PKM di anggap sebagai pengkhianat bangsa. betapa BANGANGnya pemikiran orang-orang melayu? si raja kapir queen penjajah di sembah, yang berjuang dengan darah memerdekakan tanah air ini di cop sebagai pengkhianat bangsa? 

Pemerintahan di Tanah Melayu secara amnya disambung semula oleh Inggeris dan diwujudkan Malayan Union iaitu Negeri-Negeri bersekutu Tanah Melayu. Dari sini, PKM mula ‘memberontak’ mencabar kewibawaan Inggeris yang belum mahu memberi kemerdekaan atau dalam erti kata lain, masih ingin ‘tinggal’ di Tanah Melayu.
Perkataan ‘PKM memberontak’ hanya dapat didengar dan dibaca dari mulut dan buku-buku hari ini kerana mereka-mereka ini menentang Inggeris dan UMNO secara amnya walhal, PKM juga adalah sebuah pertubuhan yang menuntut kemerdekaan tanah air yang pertama. Mereka juga adalah pejuang bangsa, membela nasib rakyat tanpa mengira bangsa dan asal usul serta adil.
Dari sini, timbullah nama-nama yang kini telah 100% hilang dari lipatan sejarah negara. Mereka-mereka ini 100% telah dilabelkan sebagai penjahat, pemberontak, pengganas dan perosak imej negara. Kisah-kisah seperti peristiwa Bukit Kepong diperbesarkan dan semua jari menunding menyalahkan PKM walhal,
kalau para anda tahu, kaji dan selidik ‘kisah di sebalik kisah’ peristiwa Bukit Kepong, pasti mulut terlopong penuh tanda tanya… Walau bagaimana pun, nama-nama seperti Ahmad Boestamam, Rashid Maidin, Mokhtaruddin Lasso, Arshad Arshaari, Chin Peng, Abdullah C.D., Shamsiah Fakeh dan beberapa nama lagi yang buta-buta dianggap sebagai musuh negara.
Pejuang

Pejuang-pejuang Melayu yang mengangkat senjata menuntut kemerdekaan.


Kebanyakkan nama dari golongan pejuang-pejuang ini telah dilabelkan sebagai musuh adalah kerana mereka-mereka ini telah giat menentang Inggeris selain dari UMNO. UMNO yang sememangnya diketahui bersekongkol dengan menjadi budak suruhan atau anjing British.
Di sini gua ingin menegaskan bahawasanya, sesiapa yang kenal dan tahu akan kisah-kisah disebalik nama Tunku Abdul Rahman dan Sultan Abdul Hamid iaitu bapa kepada Tunku, pasti akan tersenyum membaca artikel ini dan pada sesiapa yang tiada tahu termasuk geng - geng BPN, mungkin akan melopong tertanya-tanya tanda belum merdeka.
Kalau anda semua mahu tahu di Kulim Kedah ada tempat yang bernama Kampung Lindungan Raja yang berhampiran dengan Sungai Sedim tempat para pelancong bermain ‘White Water Rafting’. Jadi kepada yang tahu asal usul Kampung Lindungan Raja, pasti tahu kisah disebalik nama Tunku Abdul Rahman dan Sultan Abdul Hamid. Kisah-kisah bagaimana Sultan yang memerintah negeri tidak mahu mengaku anak apabila anak dikatakan menderhaka. Kisah bagaimana si anak melarikan diri ke England pada ketika tanah air dijajah Jepun meninggalkan ayahanda bersama penduduk negeri dan membiarkan penduduk kampung menjaga makan minum dan pakaian sang Sultan. Tak percaya? pergilah ke Kampung Lindungan Raja untuk mendapatkan kisah-kisah tersorok ini beb..
Bilamana UMNO yang menjadi kuda tunggangan atau lebih sedap lagi anjing setia kepada British di Tanah Melayu mula berkuasa, maka kita ‘dimerdekakan’ dengan syarat menggunakan undang-undang yang dikarang British dengan mengenepikan undang-undang Islam dan Al-Quran khususnya (Undang-Undang Reed).
Deklarasi kemerdekaan malaysia dari si laknat british menegaskan tidak boleh berlaku sebarang rusuhan yang membabitkan perkauman dalam tempoh 50 tahun kemerdekaan (Ini adalah antara sebab-sebab mengapa kisah-kisah seperti 13 MEI 1969, PEMBUNUHAN MEMALI 1985, REFORMASI 1998, Kisah pertembungan kaum di Kampung Melayu Subang dan beberapa kisah lagi telah digelapkan dari media cetak dan elektronik tempatan) dan beberapa syarat-syarat yang dikenakan British untuk memberi laluan kepada UMNO memerintah.
Berita Harian

Berita Harian 1957 sebelum "di ikat tangannya".


PERJUANGAN KEMERDEKAAN FASA III dan Seterusnya
Sudahnya sehingga hari ini, UMNO terus memerintah dengan menidakkan suara rakyat. ISA (Internal Act Security) atau Akta Keselamatan Dalam Negeri yang ditubukan di Malaysia pada tahun 1960 bertindak untuk melindungi ’kisah-kisah dalaman’ para politikus tempatan yang memang hanyir lagi menjijikkan. Bertindak untuk menghalang kebebasan bersuara orang ramai..
Getar-getar suara rakyat, disekat secukupnya. Jadi merdekakah kita sebagai rakyat yang tinggal dalam sebuah negara yang merdeka? Kini – Perjuangan fasa III diteruskan tetapi bukan menentang British lagi mahupun Portugis ataupun Belanda. Tetapi perjuangan fasa III ini menjerumus menentang bangsa sendiri yang telah buta hatinya dan lahap jiwanya dalam menelan anak bangsa sendiri.

Kini, secara hampir atau boleh jadi hanya kebetulan teori RAHMAN jadi kenyataan. Turutan Perdana Menteri Malaysia mengikut nama R.A.H.M.A.N mungkin diambil sempena nama Perdana Menteri pertama atau nama Yang Di Pertuan Agong yang pertama yang mempunyai nama sama iaitu Rahman semakin jadi kenyataan.
Dimulakan dengan Tunku Abdul Rahman sendiri mewakili huruf ‘R’, disambung di bawah pemerintahan Tun Abdul Razak bin Haji Dato’ Hussein mewakili huruf ‘A’, disambung lagi oleh Tun Hussein bin Dato Onn mewakili huruf ‘H’, disambung lagi oleh Tun Dr Mahathir Mohamad mewakili huruf ‘M’ dan kini disandang jawatan oleh Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mewakili huruf ‘A’.Najib akan mewakili huruf terakhir dalam turutan RAHMAN iaitu ‘N’

R = Tunku Abdul Rahman - Bapa suruhan british
A = Tun Abdul Razak - Bapa Kapitalis malaya
H = Tun Hussein Onn - Bapa Ntah Apa Apa
M = Tun Dr Mahathir Mohamad - Bapa Pelingkup Malaysia
A = Dato Seri Abdullah Badawi - Bapa Mertua KJ
N =  Najib  - Bapa pengumuman 1malaysia


Yang menimbulkan rasa geli hati pada gua ialah semuanya diberi gelaran ‘Bapa’. Berapa banyak ‘bapa’ yang akan kita ada untuk tahun-tahun yang akan datang.
Cuba bayangkaTapi ‘Ibu’nya? sudah pasti hanya rosmah mansor seorang saja beb..
apakah yang akan terjadi pada Malaysia selepas semua pemegang akaun simpanan RAHMAN selesai dan tutup akaun? Apakah benar-benar merdeka kita selepas itu? Apakah dijajah semula oleh bangsa asing? Apakah akan kiamat terus dunia? petanda akan bermulanya erapasca baru bagi anak muda malaysia yang akan di merdekakan oleh pemerintah di kalangan rakyat sendiri..
gua bukanlah seorang politikus hebat mahupun seorang pemerhati tetap. Malah tiada terlintas langsung mahu menghambakan diri pada dunia yang penuh kekotoran ini. Terlalu kotor. Wang ringgit, nyawa, anak dara mahupun mak janda jadi barang permainan. Bahkan hati segelntir rakyat juga jadi santapan. Untuk apa semua ini?
Sememangnya gua tak mahukan semua ini. Apa yang gua mahukan ialah untuk hidup aman-damai berbilang kaum dan bangsa dengan ketulusan memilih pemerintah sendiri. PEMERINTAH bukan pemimpin. USA yang cukup maju pun tak pernah panggil Presiden mereka ‘Pemimpin’, cukup dengan hanya ‘Mr. Presiden’. Mister = Encik / Tuan. sila teliti maksud ‘Pemimpin’,
maka sedarlah siapa yang sebenarnya layak memakai gelaran tersebut selain dari Nabi s.a.w dan Rasul yang memimpin umat dan kaum-kaum tertentu.Jadi janganlah ada dari sesetengah dari geng - geng BPN yang begitu kecut kalau malaysia ini menjadi REPUBLIK kerana di situlah kuasa rakyat sebenar,demokrasi yang tulen kalau tak percaya bandingkankan lah antara negara kita dan Indonesia,kita melaungkan slogan 1 Malaysia atau lebih tepat lagi dengan konsep One Nation tapi Indonesia sebuah negara Republik melayu yang paling berjaya menggerakkan konsep "one nation",
Cubalah tanya masyarakat cina yang datang dari indonesia bahasa perbualan apakah yang mereka pertuturkan sesama sendiri? tapi kalau disini kita terpisah dengan konsep pengasingan bangsa yang dipupuk dengan semangat sentimen perkauman yang berpunca daru UMNO.
Anak-anak kita hari ini termasuk yang tua-tua tuli digula-gulakan dengan hebat sekali bahawasanya UMNO adalah pemimpin. Perdana Menteri adalah Pemimpin walhal mereka itu adalah pemerintah dungu saja!
Sebuah parti politik yang memerintah sebuah negara. Perdana Menteri sebagai pemegang tampuk sesebuah pemerintahan. Kapten kepada sebuah kapal. UMNO yang dikatakan membela nasib anak bangsa Melayu kini membiarkan anak bangsa terus layu.
Sehingga kini masih belum wujud Universiti atau pusat pengajian tinggi Melayu secara sendirian berhad. Yang ada untuk dibanggakan tinggal UiTM(Universiti Tongongkan Melayu). Itu pun kerajaan punya, bukan bersifat sendirian berhad.
Sedangkan bangsa lain dah ada ‘Private University’ walaupun hanya bertaraf ‘Koleh Universiti’ seperti Universiti Lim Kok Wing, Universiti HELP, Universiti Sunway dan beberapa nama lagi yang rata-rata dimiliki oleh bangsa asing.
Yang Di Pertuan Agong

Yang di-Pertuan Agong pertama Tuanku Abdul Rahman (dari kiri) bersama High Commissioner British bagi penubuhan Federation Sir Donald MacGillivray dan Sultan Selangor, Sultan Hisamuddin Alam Shah Al-Haj.
UMNO yang dikatakan membela nasib anak bangsa membiarkan anak bangsa jadi Mat Rempit, Mat Pit (budak dadah) dan macam-macam benda yang tak elok dan tak senonoh.
UMNO yang dikatakan sebuah parti ''Islam'' contoh membiarkan kelab-kelab malam dibuka merata selain bertari-tari sampai subuh. Islam Wasatiyah lah katakan… Islam tari menari ataupun Islam yang ada sederhana. Hari-hari tertentu sahaja Islam, hari lain jadi kafir. Sedangkan sepanjang perjuangan kisah Nabi dan sahabat, tak pernah keluar pun nama wasatiyah ni. Kalau ada dalam Al Quran, tak tahu lah gua beb…
"Hmm.. Entah lah… Seribu satu perkara yang gua nak tulis pasal United Musyrikun National Organization ni. Tapi tak mampu… Terlalu banyak kepesongan mereka ni yang gua nampak. Terlalu banyak ketidak adilan berlaku. terlalu kotor permainan politik mereka. Jadi benarkah merdeka?
Bila sejarah bangsa dan tanah air diubah suai sana sini. Fakta bersepah dan digelapkan dari generasi akan datang. Bila kerajaan-kerajaan Melayu dulu menggunakan Islam dan Al-Quran jadi panduan dan undang-undang, mereka-mereka ini pula sesuka hati mengubah guna tulisan manusia buat jadi pedoman.
menteri pula bertopengkan muka-muka baik, bibir ‘pink’ tanda mulus, kulit putih melepak tanda keturunan suci… Ya Allah… Tunjukilah lah kebenaran dalam masa terdekat ini. Amin..
Sambutan Merdeka yang akan berlangsung malam 30 ogos ini pada gua pejuang Demokrasi hanyalah sambutan ulang tahun UMNO, bapa kepada semua bapa di Malaysia ini… Dan pada pejuang - pejuang yang tulen masih tetap anggap kita belum merdeka selagi SPR belum telus dalam kerja 100%. Selagi UMNO tak kacau proses pilihanraya.
Selagi UMNO tak bersungguh-sungguh membantu anak bangsa Melayu bukannya bersungguh-sungguh untuk menggemukkan poket masing-masing. Selagi orang ramai masuk UMNO demi kepentingan peribadi, yang sepatutnya berniat untuk membantu anak bangsa dan memartabatkan maruah agama bukan hanya mencari nama, harta dan pangkat…
 Dan berpuluh juta lagi perkara jijik yang berlaku dari dalam dan luar UMNO itu sendiri. Kesimpulannya, biarpun 50 tahun akan datang lagi, selagi UMNO memerintah, selagi itu gua belum merdeka dan selagi itu  pejuang demokrasi akan terus melawan, terus berjuang dalam perjuangan fasa ke III… penentangan terhadap UMNO dan talibarutnya.

Kerana sering penipuan demi penipuan untuk memutarbelitkan sejarah di lakukan untuk terus kekal berkuasa.Mereka juga bimbang untuk memberikan pendidikan yang lebih proaktif kepada generasi hari ini kerana bimbang mereka akan tahu penipuan sejarah akan terbongkar juga akhirnya,
kerana bimbang jadi mereka jadi generasi yang cerdik kebenaran akan terbongkar dengan begitu mudah tidak seperti 40 tahun dahulu pada ketika mereka berjaya mengawal semua kuasa - kuasa Media.


PENIPUAN SEJARAH YG DI LAKUKAN OLEH BANGSAWAN UMNO HARBI
Dalam negara kita beb ada beberapa Pembohongan sejarah yang dilakukan oleh UMNO/BN yang disebarkan. Pada ketika Penipuan ini disebarkan ramai warga negara kita belum bersekolah. Maka Penipuan ini di terima bulat-bulat. Penyebaran mitos ini memang bertujuan untuk membodohkan kita semua. Tetapi dengan adanya fb blog dan sebaginya kita dapat memecahkan penipuan-penipuan ini melaui pengkajian berdasarkan fakta-fakta serta cara anak muda masakini berfikir..


PENIPUAN PERTAMA:


Hari Malaysia bukan pada 31 Ogos tetapi 16 September. BOHONG. Sabah , Sarawak, Singapura dan Persekutuan Tanah Melayu menjadi Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963. Singapura meninggalkan Malaysia pada 9 Ogos 1965. Tidak percaya sila tanya orang Sabah dan Sarawak.

PENIPUAN KE DUA :

Merdeka dimulakan oleh United Malays National Organisation. BOHONG. Parti yang awal memperjuangan dan melaugkan slogan MERDEKA ialah Kesatuan Melayu Muda di tubuh pada 1938. United Malays National Organisation belum diwujudan oleh british lagi. bau-bau babi pun belum terdengar.. Apabila wujud slogan United Malays National Organisation ialah HIDUP MELAYU dan bukan MERDEKA! memang sangat BANGANG orang-orang melayu yang menyokong BN.

PENIPUAN KE TIGA :

Kemerdekaan didapati tanpa tumpah darah. BOHONG. Parti Komunis Malaya, Angkatan Pemuda Insap, Angkatan Wanita Sedar, Hisbul Musliman, Peta, Malayan Democtaric Union, KMM dan ribuan warga telah bangun mengangkat senjata bermandi DARAH pada mulanya melawan Jepun – kemudian melawan British. Tanpa angkat senjata British tidak akan undur.

PENIPUAN KE EMPAT :

Lagu Negara-Ku dikatakan lagu kebangsaan kita. BOHONG. Lagi ini bukan ciptaan warga Tanah Melayu. Peciptanya orang Peranchis bernama Pierre Jean de Beranger (1780-1857) Nama asal ialah Memula Moon.
Bertukar menjadi Terang Bulan. Di zaman Konfrontasi - Radio Republik Indonesia memainkan lagu ini untuk mengejek Tunku yang dianggap budak suruhan British. Dari Terang Bulan menjadi Negara-ku. ini adalah FAKTA!

PENIPUAN KE LIMA :

Bendera Jalur Gemilang – namanya baru 8 tahun. Ini adalah tiruan bulat bulat dari bendera Amerika Syarikat yang bernama Star SpangledBanner, Stars and Stripes dan Old Glory. dan bulat-bulat seperti bendera british indian company iaitu syarikat british yang merembat segala hasil kekayaan tanah melayu selama 200 tahun, Nama jalur gemilang pun di ciplak dari nama bendera Amerika.
Buktinya : lihat Jalur Gemilang tidak ada motif Nusantara/Melayu – warna merah dan putih adalah motif Nusantara - merah darah rakyat - putih hati rakyat.Motif Nusantara ini wujud dalam bendera sang saka merah putih yang di gunakan oleh Singapura dan Indonesia juga menjadi latar belakang bendera UMNO dan PAS.

PENIPUAN KE ENAM :


Wujud perpaduan Melayu. BOHONG. Tidak ada perpaduan Melayu. Tidak pernah terjadi perpaduan Melayu semenjak konsep Melayu itu wujud. Tidak mungkin adanya perpaduan Melayu seperti mustahilnya lahir perpaduan China, perpaduan Arab, perpaduan Itali , perpaduan India, perpaduan sepanyol, perpaduan monggolia.

Penipuan tentang perpaduan Melayu bergerak dengan menakut-nakutkan orang Melayu dari di’telan’ oleh China dan India. Apabila Melayu jadi takut maka akan datang pembantu. Seperti mitos pokok ada hantu. Orang kampong takut pada hantu lalu memanggil bomoh untuk menghalau hantu.
Ini cara klasik mitos bergerak. Takut-takut orang ramai. Apabila orang ramai takut maka mereka akan mencari perlindungan. Maka muncul United Malays National Organisation menjadi pelindung walhal yang menimbulkannya adalah geng anjing british ini.

PENIPUAN KE TUJUH:

Malaysia negara unik. BOHONG. Penipuan ini disebarkan untuk membodohkan rakyat negara ini yang malas membaca dan hanya suka mendengar. Mitos ini bertujun untuk menunjukkan hanya Geng algojo United Malays National Organisation sahaja yang dapat memerintah kerana Malaysia unik.

Hakikatnya Malaysia tidak unik – bukan Malaysia sahaja dalam dunia ini yang berbilang kaum , yang berbilang bahasa, pelbagai agama dan budaya. Tidak ada negara yang monolith dalam dunia ini – semua ada kepelbagian. Setiap negara dalam dunia ini ada kepelbagaian.


TEKNOLOGI TELAH MEMBONGKAR PENIPUAN UMNO/BN

Lihatlah betapa teknologi dan ilmu pengetahuan telah memecahkan penipuan - penipuan sejarah ini. Betapa alam maya telah membolehkan kita bersama-sama mencari fakta dan menilai dokumen sejarah SPM tingkatan 5.

Kalau dulu kita tidak tahu asal usul lagu Negara-ku – hari ini gambar dan riwayat hidup pembuat konon ''lagu;; ini kita kenali. Kalau dulu ada yang menerima penipuan tentang kemerdekaan dicapai tanpa tumpah darah. Hari ini penipuan ini telah terbongkar pecah. Dokumen-dokumen sejarah semuanya boleh kita baca melaui alam maya

Kemajuan manusia akan terus memecahkan penipuan - penipuan yang lapuk dan berkarat ini. Teknologi akan membebaskan manusia dari di perangkap dan di belenggu oleh penipuan - penipuan. Tanpa penipuan manusia akan jadi berani. Insan yang berani bebas adalah insan yang berfikir. Manusia yang berfikir tidak akan tunduk kepada sesiapa sahaja kecuali fikrahnya yang tidak rasional. - by @tiewnama.
logika.
memang bangsawan harbi penipunya lebih kuat dari zionist.
kahkahkah

46 comments:

 1. mane nak cari nama asl aceh tu sy tertarik dgn fakta yg anda katakan bahawa aceh tu ada maksud lain dlm sejarah melayu..sy suke akan sejarah hal yg dibangkitkan betul2 mmbuka mata sy.. sy hanya nak taw mcm mana dan bagaimana aceh peroleh nama

  ReplyDelete
 2. jika nak tahu.. nantikan fakta fakta seterusnya.. insyaallah..

  ReplyDelete
 3. Sebab utama UMNO bekerjasama dengan British untuk mencapai kemerdekaan adalah kerana pada ketika itu mustahil untuk malaya memenangi british dengan hanya menentang dan berperang. british mempunyai angkatan tentera yang kuat dan pengaruh yang besar. Tanpa kerjasama UMNO-British, mustahil malaya akan merdeka. Proses kemerdekaan dicapai melalui rundingan yang juga memberi win-win situation. Pemimpin UMNO sedar, kekerasan dan pertumpahan darah tak akan melemahkan British sebaliknya Malaya yang akan rugi sebab British memiliki teknologi yang lebih canggih dalam perperangan. Malaya tak akan menang dengan hanya berperang.

  Lagi satu, apa kaitan UiTM dengan semua ni? UiTM dah bantu beribu2 anak melayu. Saat universiti lain semakin mengehadkan bilangan kemasukan pelajar terutamanya pelajar melayu yang lemah akademiknya, UiTM berusaha untuk meramaikan lagi graduan Melayu. Uni lain semakin mengehadkan bilangan pelajar tapi pengambilan pelajar UiTM meningkat setiap tahun untuk beri peluang anak2 Melayu ni perbaiki diri, supaya ada masa depan. Jangan memburukkan UiTM secara melalu kalau tak tahu apa sebenarnya yang berlaku dalam UiTM.

  Isu akidah, mat rempit semua tu pun nak salahkan UMNO? Itu tuduhan tak berakal namanya. UMNO ada buat kempen mari menghisap dadah ke? UMNO ke yang jual dadah? Salah UMNO ke kalau mak bapak tak pandai jaga anak2? Salah UMNO jugak ke saudara menulis benda tak berfakta? Tuding jari memang senang, kan?

  Anyway, untuk segala penipuan tu, ada explanation sikit.

  PENIPUAN PERTAMA - Sejarah mana yang kata Hari Malaysia 31 Ogos? Merdeka 31 Ogos. Penubuhan Malaysia 16 September. Budak sekolah menengah yang dapat A SPM semuanya tahu hakikat ni penulis oi.

  PENIPUAN KE DUA - Sejarah tak kata Merdeka dimulakan UMNO tapi DIGERAKKAN UMNO. Semangat merdeka memang dah lama wujud. Baca buku Sejarah ke tak ni? Takde pernah sebut pun UMNO yang memulakan merdeka. Cuma UMNO disebut sebagai pembawa kemerdekaan kerana dalam banyak2 perjuangan kemerdekaan yang dilaungkan pelbagai parti, wakil UMNO yang benar2 berjaya meyakinkan british untuk memerdekakan negara.

  PENIPUAN KE TIGA - Kemerdekaan tak diperolehi tanapa pertumpahan darah maksudnya Malaysia peroleh kemerdekaan melalui rundingan, bukan dengan mengalahkan tentera british melalui perperangan. British berundur bukan sebab mereka kalah bertempur tapi sebab wujudnya perbincangan dan permeteraian perjanjian dengan wakil Malaysia ke British masa tu. Senang cerita, British keluar atas kerelaan sendiri bukan sebab kalah berperang. kemerdekaan yang diperoleh melalui pertumpahan darah adalah kemerdekaan yang datang daripada kekalahan penjajah. Faham?

  PENIPUAN KE EMPAT - Muzik lagu Negaraku mungkin tak asli tapi liriknya menjadikan lagu itu lagu kebangsaan kita. Lagipun sejarah tak pernah menyebut pun lagu ni dicipta oleh orang Malaysia ke apa ke.

  PENIPUAN KE LIMA - Sila baca sejarah Jalur Gemilang. 5 tahun?? Nama Jalur Gemilang mula dipakai sejak 1997. @011-1997 bukan % tapi 14 tahun. Dan nama Jalur Gemilang tu dipilih berdasarkan beberapa nama. Umur penulis masa 1997 berapa tahun? Macam mana boleh terlepas pandang hakikat ni?

  Lagi satu, setiap simbol, jalur, pecahan bintang dalam bendera tu melambangkan Malaysia. Tak belajar kat sekolah ke maksud di sebalik 14 jalur, warna, pecahan bintang dan bentuk bulan sabit tu? Ada ke semua tu melambangkan Amerika? Pencipta Jalur Gemilang hanyalah rakyat biasa, bukannya rosmah mansur ataupun Najib jadi tak payahlah nak persoalkan tentang jalur gemilang.

  PENIPUAN KE ENAM - Sila buktikan ianya mitos. Bukti bukan dari blog2 tapi sejarah tulin. manuskrip2 sejarah lama atau apa-apa saja.

  Jangan menulis ikut nafsu. Buat kajian dengan manuskrip sejarah asal, bukannya blogger2 seangkatan yang sama perjuangan. Jangan rosakkan minda pembaca dengan post yang dangkal dan kurang ilmu serta fakta macam ni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya rasa penulis ni ahli politik dari parti yang dah berkubur...ha ha Parti Komunis Malaya...dan nak meracuni pemikiran rakyat Malaysia supaya berfikiran macam dia jugak lah tuu....kalau dah tak suka sangat bangsa melayu jadi ketua pemerintah di Tanah Melayu ni...pi lah berhijrah duduk kat negara komunis yang anda suka..hahahahahahaha...JANGAN KURANG AJAR.....ORANG KAPIR MEMANG SUKA TENGOK ORANG MELAYU BERPECAH BELAH ..SUPAYA SENANG DI PERINTAH ....CONTOH ,,,,,TENGOKLAH APA DAH JADI DENGAN PULAU PINANG???????????PENULIS BANGANG MACAM INI DI BAYAR UNTUK MEROSAKKAN PEMIKIRAN ORANG MELAYU SUPAYA MEMBENCI UMNO YANG DAH BANYAK BERJASA PADA NEGARA ....

   Delete
 4. aku tktau le mane penulis ne blaja sejarah. aku tkdela pandai sgt tp bab komunis tu mmg aku anti. yg aku tau komunis tu pengkhianat dan bukan pejuang.. klu penulis neh tk suke guru sejarah dia pon jgnla putar-belitkn sejarah.. adoiiii bangan btoll!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kamu cuma baca buku teks sekolah yg berjudul sejarah, tapi sebenarnya kamu tak belajar pon sejarah. Jadik, jangan lah kamu semudah-mudah persoalkan di mana penulis tu blaja sejarah.

   Delete
 5. Baghal jugak mamat umno ni.
  1) makna tersirat di sebalik hari malaysia. Malaysia mesti including sabah n sarawak. Sbb time merdeka mana include sabah sarawak. 100% authority of Malaysia was 16/9/1963. Hanya singapura mengundoq diri.

  2) kenapa kita kena yakinkan british yg kita nak ambik balik negara kita? Kalau rumah hang kena ambush hang buat rundingan dengan hijacker tu ke utk masuk rumah hang balik? Haha dan la dia balaih dulu barang kemaih, laptop, iphone, android, blackberry, semua dulu sebelum dia blah. Kahkahkah

  3) sama macam point no 2. Rumah hang punya pasepa hang nak kena berunding dengan hijacker? Bukannya hang buat loan dengan dia pun. Loan dengan Tuhan ada la.

  4) maksud penulis ialah pemerintah cuma ambik hentam keromo atau halai balai saja time tu untuk buat lagu kebangsaan. Awat tak ambik tan sri p ramlee jadi komposer? Kan penulis pemuzik tersohor sejak awal 50an.  Hang ni amik tau isu semasa ka dak? Ada baca quran ka dak?

  Walan tardho 'ankal yahudu walan nasooro hatta tattabi'a millatahum - al-baqarah
  yahudi dan nasrani tidak akan redha dengan kamu sehinggalah kamu mengikut tabiat(jejak) langkah mereka.

  Kenapa palestin sentiasa berperang dgn zionis? Sbb rundingan tidak akan berjaya menyelesaikan masalah mereka iaitu mengambik kembali palestin seluruhnya. Yahudi akan sentiasa dgn propaganda mereka utk menakluk dunia. Hang pernah dengaq ceramah sheikh imraan hossein? Kalau x pernah bawak2 la dengaq. Ni asyik p jom heboh dgn tgk epl saja.

  Samalah halnya dengan kita. Yahudi, nasrani semua dari dulu bermusuh ketat dengan islam. Tidak Tuhan tak habaq la dalam quran makhluk oi.

  ReplyDelete
 6. kt mane nk bace psl sejarah BENAR MELAYU admin?
  da lame sy ni mencari tp x jumpe2 lg...
  bleh bg sumber kt tenet ni ke...
  buku ke...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anda kena rajin/pandai mencari maklumat serta guna akal yg ada untuk fikit logik rentetan sejarah negara. Jangan nak berharap google atau internet saje.

   Terfikir kah anda kenapa terlalu mudah negara ni dapat kemerdekaan dari british?

   Mat Kilau tidak keluar mengisyharkan dirinya sehingga lah hampir penghujung hayatnya. Walau pun tanahair sudah merdeka.

   "Malaysia" adalah sebahagian daripada grand design pihak2 tertentu. Tidah anda tertanya2 kenapa ada beberapa negara2 yang namanya berakhir dgn "sia"?

   Ada banyak lagi persoalan2 yg anda boleh mula persoalkan kemusykilannya.

   Delete
  2. Malaysia merdeka atas suatu pengkianatan. Patani dicicirkan dari perolehi kemerdekaan bersama-sama. Tunku Abdul Rahman tu dari keturunan siam. Zaman mudanya suka melepak tepi jalan bersama kuncu2 dia, kerja pukul orang. Kemudian diangkat oleh penjajah jadik bapa kemerdekaan!!

   Delete
 7. setuju dgn coq-neram
  lg 1, budak sekolah spm baca buku sejarah utk exam. buku teks sejarah tu siapakah editornya? haha.. jadi nampak yang kejahilan Anonymous 5 September 2011 23:44 adalah hasil dari buku teks sejarah tu. UMNO skrg tgh ripe hasilnya sekarang dari org mcm tuan Anonymous 5 September 2011 23:44.

  ReplyDelete
 8. dalam sejarah ada pentafsiran..jadi pentafsiran itu terdapat pelbagai pendapat.cuma di malaysia fakta tak dicerita secara menyeluruh.ada seorang profesor sejarah membentangkan bahawa sejarah selalunya ada lah milik orang yg menang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ambo stuju sangat...sememangnya sejarah adalah ditulis org yg menang.

   Delete
 9. setahu aku 31ogos tu tarikh kemerdekaan..tak penah orang sebut tu hari malaysia..memang semua orsang tahu sabah n sarawak join malaysia pada 16 september. fakta yang orang perlu tahu, PAS merupakan parti yang menentang kuat penyertaan sabah n sarawak ke dalam malaysia pada waktu tersebut. sama ke bendera malaysia n bendera amerika?kalau hampir2 pun, apa salahnye amek sedikit idea dari bendera amerika. kadang2 kita perlukan idea dari mende yang dah sememangnya ada. macam contoh logo "PAS FOR ALL", ade jugak iras2 logo "ISRAEL FOR ALL". logo dan motto yang hampir sama, tapi kenapa tak penah dibangkitkan?sebab kita semua paham, mungkin tu hanya idea semata2. UMNO penggerak kepada kemerdekaan.memang sebelum ni ade pertubuhan yang melaung2kan slogan kemerdekaan. tapi tu hanya laungan slogan semata2..yang buat rundingan dengan kerajaan british diterajui oleh umno. adekah dengan hanya melaungkan slogan merdeka, kita boleh dianggap sebagai hero kemerdekaan? sape2 pun boleh memerdekakan sesebuah negara kalau mcm ni punye senang..tak salah merdeka melalui rundingan..ade yang mengatakan perlu ke kita berunding dengan perompak yang memasuki rumah kita?jawapannya mmg perlu..dalam pasukan polis sendiri ade unit perunding yang mana fungsinya untuk berunding dengan penjenayah bagi mengelakkan jenayah yang lebih besar berlaku..biasanya digunakan jika berkaitan dengan tebusan..untuk melepaskan tebusan dengan cara rundingan..apekah konsep sebegini tak boleh digunakan untuk membebaskan negara dari penjajah? jangan samakan kita dengan palestin.. kita bangsa timur yang terkenal dengan sikap lemah lembut..kita dah buktikan pada dunia, sikap berlembut mcm ni boleh menggugat kuasa besar dunia untuk bebas dari cengkaman kuasa besar..berpolitik secara profesional. jgn kerana politik, sejarah diubah ikut citarasa kita. cukup2la sekumpulan puak2 yang mengubah hadis nabi dan ayat alquran untuk menyokong kesalahan mereka, jgn pula sejarah diubah untuk kepentingan sesetengah pihak..wallahualam..

  ReplyDelete
 10. Klau tak suke dok malaysia ni gi pindah negara lain..gadoh2 pun watpe umur penulis ni skang brape?aku gerenti time kmm tu ditubuhkan pun ko blum lahir lg kan.
  So klau rase nak bangkang sngat gi angkat kaki jalan dok negara lain..bnyk lagi negara lain yg perlu kan pejuang macam ko ni ye..

  ReplyDelete
  Replies
  1. ada jugak manusia bangang mcm ko ni kat dunia!!kah..kah..kah

   Delete
  2. kahkahkah...apa punya bodoh la dia ni...ada lagi ek org macam ni..ingatkan IBrahim ali jek..

   Delete
  3. Org yg takut pd kebenaran jer akn lari...pd yg sayang kan tanah air kebenaran dan hak perlu dipertahan..Nabi Muhammad s.a.w bkn tok bangsa melayu shj..Dia memberi rahmat ke seluruh alam..tidak kira ape bangsa..Islam tetap Islam tidak ade beza kita gan bangsa lain kat dunia ni..semua hamba Allah..ambil contoh di mesir dan sebahagian negara di timur tgh mengapa rakyat memberontak ? Suara rakyat tidak dipedulikan oleh pemerintah itu lah faktanye..sy x pndai menulis dan bkn ahli sejarah..Pe yg sy tau melalui pengalaman,pemerhatian dan membaca.

   Delete
 11. hari merdeka Malaysia kalau di tranlate kan jadi Malaysian national day bukannya freedom or independence day.... dan national = negara.... bermakna hari merdeka = national day = hari negara
  dan hari negara mesilah ketika negara itu sudah hujud... dan kenapa hari negara menyambut ulangtahun peristiwa ketika negara ini masih belum hujud?

  ReplyDelete
 12. malaysia oh tanah airku!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 13. apa lah meraban penulis ni....aduh....penulisan anda menunjukkan anda ini saorang PELACUR kepada bangsa sendiri.Lacurlah selagi mampu....belajarlah bersyukur.!!!

  ReplyDelete
 14. i see what u did british!

  ReplyDelete
 15. sejarah tu memang diputar belitkanla. cube jawab soalan aku ni klo ko pandai sangat
  dalam buku sejarah ade kata, manusia ni asal dari beruk. Ada baca dak buku tu. jadi hang pecayalah. maknanya mak hang lahirkan hang masa bayi tu rupa berukla yek. da besar skit baru tukar jadi manusia. lagu gitu ka...

  nampakla sangat hang suka makan gula2. orang tabuk kat jalan hang kutipla gula2 tu sepanjang jalan. macam tula hidup hang dari kecik rupe beruk besar rupa manusia konon dok kutip aja. cubala siasat dlu woiii. ada tanda halal kah? apa kah?

  Bukan xsuka dok malaysia tapi xsuka melayu peralat melayu ja. kita patut tolong sama bangsa, bukan tipu bangsa. tau ka proton kat arab dijual 28,000 aja.kat malaysia awat jual mahai gila. banyak lgla klo nak habaq. isu felda baru ni. klo ada kawan2 umno tu leh tanyalah. kawan gua ketua bhagian di kg baru, die cite semua. bulat2 org felda kene tipu.konon dapat durian runtuh.aduyai..

  Napa budak2 melayu skang akhlaknya teruk...ni semua gara2 melayu yang telah ditipu oleh bangsa sendirila..

  ReplyDelete
 16. Bangang la penulis ni....tulis tanpa membuat sebarang kajian,ada lak yg percaya...haha

  ReplyDelete
 17. Bagus.tima kasih sahabat membongkarkan apa yang telah disembunyikan.kebatilan akan lenyap apabila kebenaran muncul.teruskan brjuang semoga Allah bersamamu.bongkarkan lg.bongkarkan biar semua terbongkar....

  ReplyDelete
 18. "SEJARAH DITULIS OLEH MEREKA YG MENANG"

  ReplyDelete
 19. Setuju, hanya polis yg berunding dgn penjenayah, itupun sbb nk selamatkan tebusan. Kalau dpt dah lama penjanayah tu kena tembak. Sbgai tuan rumah pun klau ada peluang mmg dah kena hentak dah penjenayah tu, terpaksa berunding sbb penjenayah ramai atau bawa senjata. Dah tentu walaupun tuan rumah x di apa2 kan, mesti habis brg berharga kena curikan? Semua kena tahu bahawa agenda british sgt jahat. Mmg la ko boleh ckp jgn samakn malaysia dgn palestin tp sejarah dah tertulis bahawa british lah yg membuka ruang utk pendudukan yahudi zionis di palestin walhal british dah berjanji nak beri kemerdekaan pada palestin. Buka mata luas2 beb...

  ReplyDelete
 20. Hehe. Biasa lah chai-chai mana nk percaya dgn ilmu mcm ni. Mmg dah lama sedae bnda ni. Kalo geng chai x nk sedar lg xpe. Nti lpas kami tawan Putrajaya dr talibarut, kami buat buku sejarah baru utk rakyat Msia eh? :)
  Sbb syg negara lah kta pulun mati2 cari fakta. Bkn mcm geng chai. Tabuq duit ja dah setel sume bnda.
  Sila lah buka mata + minda geng chai eh?

  ReplyDelete
 21. Sejarah yang benar2 diyakini dan benar2 manfaat untuk dipelajari ada dalam Al-Quran, sejarah manusia yang menentang Allah dan pesuruhNya, siap dengan bukti yang kini masih wujud seperti bangunan2 dan jasad firaun itu sendiri. Jadilah hamba yang soleh(baik) selaras dengan tuntutan Quran sementara kita diberi kesempatan.

  ReplyDelete
 22. anda ni pakar sejarah ke dan apa kelulusan anda.

  ReplyDelete
 23. As Salam dan Selamat sejahtera :

  Tuan Tuan,

  1.Berapa penulis dapat upah menulis blog ini?
  2.Apa kepentingan penulis didalam parti yg diwakilkan untuk menulis blog ini?
  3.Adakah penulis sedar atau sekadar suka2 atau melepaskan geram kepada kerajaan?

  Saya tidak faham apakah motif yg ingin diperbesarkan oleh penulis dalam rencana ini, yg kononnya UMNO menipu sejarah, merosakkan org melayu, korup dan kuku besi.

  Pertama, bersyukurlah diatas negara kita yg aman dan harmoni, kenapa perlu ada anasir2 yg cuba memperokperandakan negara kita ini..
  Tidak dinafikan bahawa UMNO itu ada salahnya, TETAPI saya ingin bertanya : Tiadakah kebaikan yg pernah dibawa oleh UMNO kepada masyarakat? Sedarlah penulis ini hanya menulis dan brcakap seperti 'burung kakak tua' yg pandai bercakap tetapi tidak faham maksud erti pertuturanya sendiri ..
  Perkataan ANJING,BABI dan kata2 kesat dari org2 melayu kepada org2 melayu itu sendiri sudah jadi makanan org2 seperti penulis ini. Tulis dgn berhemah dan sopan sekiranya ingin menyampaikan sesuatu maklumat yg tepat kepada pembaca blog saudara..
  Kita sering mengatakan UMNO itu JAHAT, kerana kita bandingkan dgn rakan2 yg ada disekeliling kita yg rata2nya berpendapatan tinggi atau sederhana, pandang kebelakang tgk rakyat dikampung selama ini kita pandai bijak, datngnya dari kerjaan mana? parti mana?
  Iphone, Ipad boleh kita beli, kentang naik sikit, marahkan kerajaan bagai orang tidak siuman.
  Ingatlah sebanyak mana gaji kita, sebanyak itu jugak keraknya! kita sendiri yg mencari kesusahan dlm hidup kita dan sentiasa ingin hidup dari gaji kita yg ada dalam keadaan cukup2 makan.. sekiranya ada pendapatan lebih kita akan tambah keranya jugaa.. ini hakikat..
  Sedih bila nama 'MALAYSIA' dipermainkan oleh pihak2 tertentu demi politik.. etapi bila MALAYSIA menang Bola, Badminton kita bersorak, kadang2 terlupa itu hasil kejayaan dari Kementerian Belia dan Sukan kerajaan BN.. kita mungkin ter'sokong' kerana minat.. Lebih baik jadi begini sama2 menjaga nama baik Malaysia, ikut sahaja sejarah yg ada, tiada buruknya untuk kita pertikaikan.. mungkin satu hari nanti ada orang2 yg macam penulis akan mempertikaikan agamanya sendiri demi kepentingan diri.. nauzubillah minzalik ..

  "ORANG POLITIK KERJANYA BERPOLITIK DAN GAJINYA DARI POLITIK"
  "KITA RAKYAT IKUT KERAJAAN YANG BAIK, AMAN, MAKMUR DAN MENDAPAT IMBUHAN GAJI DARI KERJA YANG KITA LAKUKAN"
  "SELAGI KERJAAN ITU TIDAK MENZALIMI ATAU MENYUSAHKAN KITA, SOKONGLAH DAN TIDAK PERLU CUBA CUBA MENGUBAH KEADAAN YG BELUM TENTU"

  Sekian Wasalam
  N4M3L355

  ReplyDelete
  Replies
  1. TETAPI saya ingin bertanya : Tiadakah kebaikan yg pernah dibawa oleh UMNO kepada masyarakat? ...woiiii....dalam tv dok tunjuk kebaikkan UMNO tak abeh2...sepatut nya hang tya macam ni la..TIADAKAH KEBAIKKAN YANG DILAKUKAN OLEH PEMBANGKANG? MUSTAHIL PEMBANGKANG NI JAHAT 24 JAM...apa daaa..memalukan betui mentaliti hang ni..hang ni mesti lahir dalam tahun around 50 60 70 an ni...hakk tuihhh

   Delete
  2. Woii? haktuih? marah betul ni .. :)itulah mentaliti saudara yg cetek dan kurang kesabaran yg bukan ingin berbincang, bertukar pendapat tetapi fanatik kepada isu ini..
   Bila pulak saya cakap pasal 'pembangkang'? rasa tidak ada perkataan 'pembangkang' dalam tulisan saya di atas :)
   Pembangkang memang tidak dinafikan adalah perlu dlm sesebuah negara, saya tidak kata pembangkang jahat, mungkin saudara silap baca kot
   saudara yg kata, bukan saya.. :) harap maklum ye

   N4M3L355

   Delete
 24. lu mcm bagus aja beb

  ReplyDelete
  Replies
  1. eh tak .. saudara lagi bagus :)
   - N4M3L3SS

   Delete
 25. aku tertarik dengan kisah kampung lindugan raja.ader saper2 bley ceritakan tak?
  mesti ader kene-mengena dengan tunku kan?aku penah bace satu buku time 13 may jadi yg tunku syok main poker and tun mahathir tak ske smpai kene buang dr umno.tp ntah macamane tun mahathir join blk.kalo ader sesaper tau pasal kg lindungan raja ni ceritakan ek?

  ReplyDelete
 26. TERRER LA LU BRO. . MESTI DAPAT A+ SEJARAH KAN

  ReplyDelete
 27. UMNO N BN DAH TUMBANG KAT SEMENAJUNG, TAPI BUKAN KAT SABAH DAN SARAWAK KERANA KAT SANA KUBU KUAT MEREKA. .TAPI JGN RISAU SEBAB HARI TU DS ANWAR DAH BERJAYA MENEMBUSI BENTENG PERTAHAN KUAT BN DI BATU PUTIH SANDAKAN, HARI TU DS ANWAR MEMBUAT CERAMAH DAN CERAMAHNYA ITU DI HADIRI KIRA2 4000 PENDUDUK BATU PUTIH, 3000 PENDUDUK TINUSA1 DAN 2 DAN YG SELEBIHNYA DIHADIRI PENDUDUK YG TINGGAL BERHAMPIRAN. . DS ANWAR BERJAYA MEMBUKA MATA PENDUDU SABAH AKAN AGENDA SEBENAR BN DAN SETERUSNYA DS ANWAR BERJAYA SEKALI LAGI MENEMBUSI KUBU KUAT BN DI BATU SAPI YG RATA RATA PENDUDUKNYA PENYOKONG TEGAR BN. . BERSAMA SAMALAH KITA BERDOA AGAR RAKYAT SABAH AKAN MEMBUKA MATA DAN AKAN MEMILIH PEMIMPIN YANG BERWIBAWA UNTUK KESEJAHTERAAN SEJAGAT

  ReplyDelete
 28. amno.. tembelang dah terbuka... MACAM DALAM FILEM HOLYWOOD, AMERIKA MENANG LAWAN VIETNAM DLM FILEM RAMBO GUNA SEORG HERO JER.... PADA HAKIKATNYA SEBALIKNYA

  ReplyDelete
 29. Haahahaha.....x kan melayu hilang d dunia....
  Sebab dari sejarah dahulu bangs a melayu suka menjatuhkan bangs a sendiri....
  Kalau x suke duduk diam2 jgn banyak cakap......
  Memang dasar dah kasi peha nk bet is nak peha......
  Dah senang nk senang g..........
  Org dulu mandi darah nk berjuang nk merdeka tpi org sekarang cume modal air Liur jep nk merosakannye.......
  Sudah2 lah tu.....pikir masak2 .......
  Kenape bangse lain x kecoh2....jgn jd anjing yg pandai menyalak tpi ape pon x de

  ReplyDelete
 30. alahai...betapa BODOHNYA pemikiran salah seorang melayu yang hantar msg mengatakan "apa salahnye amik idea bendera AMERICA utk Malaysia "

  hoi bodoh..ko tau ke ape mksud lambang merah putih dan biru dalam bendera AMERICA...gi kaji balik ar...

  tu la sekolah2 UMNO,cetekkan sejarah,sbb UMNO NK BUTAKAN SEJARAH di TANAH MELAYU....

  ReplyDelete
 31. Dulu umno pernah buat kenyataan spe sokong PAS dikira masuk PARTI AJARAN SESAT...

  cuba fikir sikit,umno dah cukup Beriman ke ?
  dirikan clubing,disko,CASINO,SARANG MAKSIAT bertemakan RUMAH URUT....

  KERAJAAN PAS DI KELANTAN BERSEPAH2 MASJID NGN SURAU,JALAN DUA LANGKAH DAH JUMPA SURAU WALAUPON DI DALAM HUTAN....

  ReplyDelete
 32. AKU MENEYSAL DILAHIRKAN DI MALAYSIAN DIBAWAH JAJAHAN UMNGOK/UMpOrNO

  ReplyDelete

Twitter Facebook Feed