Monday, September 12, 2011

Gempar!! Cara Utk Ringankan Blog! 99% Halal.. kikiki

RINGANKAN BLOG LU ORG YG BERAT NAK MAMPOS TU..


Ok beb. Nampaknya blog semakin berat dari hari ke hari. Jom kita muziumkan blog berat ! Hari ini gua nak share dengan lu org cara nak ringankan blog.. kah kah kah..
Jom ringankan blog !
Senang saja tutorial ni, ambil masa 15 saat je nak buat beb

Jquery lazy Load berfungsi sebagai agen yang membantu ringankan blog yang ada banyak gambar. Jadi jom kita gunakan kemudahan ni.
Cara Meringankan Blog :
  • Go to >> Page Element
  • Add a Gadget
  • Pilih Html / Javascript
  • Copy kod dibawah : 
  • <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
    <script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
    <script type="text/javascript">
    jQuery(document).ready(function($){
    if (navigator.platform == "iPad") return;
    jQuery("img").lazyload({
    effect:"fadeIn",
    placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
    });
    });
    </script>
  • Paste kod 
  • Save kod dalam kotak Html / Javascript tadi.
  • Siap beb.
 
Kalau  masih tak berfungsi dalam blog lu org selepas lu org letak kod kat atas ni, lu org boleh gunakan alternatif lain.
Cara Meringankan Blog :
  • Go to >> Edit Html
  • Ctrl F dan cari perkataan 
  • </body>
  • Kemudian, Copy kod dibawah : 
  • <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
    <script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
    <script type="text/javascript">
    jQuery(document).ready(function($){
    if (navigator.platform == "iPad") return;
    jQuery("img").lazyload({
    effect:"fadeIn",
    placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
    });
    });
    </script>
  • Letak kod sebelum atau selepas  </body> . 
  • Kalau tak boleh juga, boleh lah paste kod sebelum atau selepas </head>

logika...

kalau dah ringan tu tak faham faham lagi? klik ler pada iklan2 gua dekat dalam blog ni.. tolong gua beb.. kikiki

No comments:

Post a Comment

Twitter Facebook Feed