Saturday, September 10, 2011

Negara Gua Tak Pernah Di Jajah!!!!

Tanah Melayu tidak pernah dijajah oleh British.
Kita sebagai rakyat Malaysia seharusnya berbangga kerana bangsa kita dan Tanah Melayu tidak pernah dijajah. Kita cuma dijadikan rakan dan diberikan Tuan oleh British untuk mengusahakan Tanah Melayu beberapa ratus tahun lamanya. Kita harus bangga dan merasa hebat dengan pencapaian kita, tidak pernah dijajah British.Hebatnya Tanah Melayu, apabila rakyatnya berganding bahu dengan kerajaan British membangunkan negeri-negeri di Tanah Melayu. Jangan sekali-kali kita meragui sejarah kehebatan melayu.Mari renung kembali bagaimana kedudukan orang melayu ketika zaman British datang melawat suatu ketika dahulu.


Segala cukai yang dibayar kepada pentadbiran British itu adalah hadiah dan sedekah, setelah berasa sangat terhutang budi kepada British yang sanggup datang dari jauh ke Tanah Melayu demi untuk hidup bersama dengan orang melayu.Segala tanah ladang dan estet yang diusahakan oleh British dengan memasukkan orang-orang India itu adalah sebuah usahasama yang sangat menguntungkan.

Beruntungnya Tanah Melayu, tidak pernah dijajah British malah menjadi rakan kongsi melangsaikan segala hasil hutan, segala hasil ladang, segala hasil padi dan apa jua usahasama dikongsi sama-rata.Segala kekayaan hasil perniagaan dalam negeri di Tanah Melayu dibahagikan sama-rata, separuh untuk Queen of England, separuh lagi untuk raja-raja melayu. Untuk rakyat pula, akan mendapat suku daripada separuh punya separuh dibahagi dengan separuh dan suku. 

Sungguh mewah hidup kita ketika era 'perkongsian' dengan British. Setiap kali tiba musim perayaan, rakyat akan berpesta bersama-sama dengan pegawai British dan tenteranya. Ia termasuklah tentera gurkha dan Fiji.
Kita saling ziarah menziarahi, rumah terbuka di sini dan sana. Tentera British yang ada dalam negara adalah untuk menjaga keselamatan dan keamanan negara dari dicerobohi penjajah lain. Mereka tidak jajah, cuma jaga sahaja.
Orang melayu menjadi kerani dalam pejabat pemerintahan British, bergaji besar berumah bungalow. Maksudnya berumah bungalow itu ialah, orang melayu menjadi orang gaji, menjadi drebar, tukang kebun dan tukang pencacai najis kepada pegawai British di kebanyakkan rumah-rumah bungalow.
Negeri Tanah Melayu ini melayu yang punya, tetapi hebat kerana boleh dikongsi bersama British hinggakan kita memanggil mereka sebagai Tuan, sambil berdiri tegak dan menunduk hormat. Baiknya orang melayu kita, kaya dengan budi bahasa.


Ketika Jepun menyerang Tanah Melayu, tentera British bermati-matian mempertahankan Tanah Melayu. Mereka sanggup mempertaruhkan nyawa demi Tanah Melayu sehingga amat payah bagi pihak Jepun untuk menjajah,
maksudnya menjadi rakan kongsi di Tanah Melayu. Orang melayu ketika itu juga membantah kemasukkan Jepun walaupun adanya slogan asia untuk asia, kerana orang melayu di zaman itu rupa wajahnya tidak seperti orang asia tetapi pan-europian-asia
Ketika Jepun tewas di Tanah Melayu, orang-orang melayu begitu merindui kehadiran British dan tenteranya lalu mengalu-alukan kedatangan semula British ke Tanah Melayu. Orang melayu dan Tanah Melayu tanpa kehadiran British bagaikan polong tak bertuan. Panggilan Tuan ke atas pegawai British begitu mengasyikkan sekali.

Oleh kerana baiknya rakyat Tanah Melayu terhadap British sepanjang lawatan mereka selama  beberapa ratus tahun, maka British menghadiahkan kemerdekaan kepada Tanah Melayu melalui sekumpulan elit melayu bangsawan yang taraf kehidupannya hampir setaraf dengan British.
Biasanya negara yang diberi kemerdekaan adalah negara yang telah dijajah, tetapi Tanah Melayu cukup istimewa di mata British. Kemerdekaan yang diberi kepada Tanah Melayu adalah di atas dasar 'you help me, I help you'.  
Tanah Melayu akhirnya merdeka dan menjadi satu-satunya negara yang merdeka tanpa penjajahan. Lebih istimewa, Tanah Melayu yang akhirnya membentuk negara Malaysia telah dijemput menyertai negara-negara Komanwel.Mengapa istimewa? Kerana semua negara yang menyertai negara-negara Komanwel adalah merupakan negara bekas jajahan British, kecuali Malaysia.Sebagai tanda terima kasih Malaysia ke atas British kerana meluangkan masa yang begitu lama berkhidmat di negara kita, maka segala undang-undang dan perlembagaan negara dibangunkan mengikut acuan British termasuklah menjaga semua kepentingan-kepentingan British.
Ia berlanjutan hingga ke hari ini apabila masih banyak harta dan kekayaan dalam negara ini milik British dan bangsa asing.

Sehubungan itu, janganlah kita menyorokkan fakta penting betapa negara kita tidak pernah dijajah oleh British, malah diberi layanan yang cukup istimewa.
Setiap rakyat yang hidup ketika British menumpang-tadbir negeri Tanah Melayu akan berasakan kehidupan ketika itu sangat baik biarpun berbanding hari ini kerana ketika itu kita mempunyai Tuan. Melayu yang punya Tuan adalah melayu hebat.

Sesungguhnya fakta sejarah menunjukkan Tanah Melayu tidak pernah terjajah oleh British. Ini mesti dibaiki dari sekarang oleh semua pihak sama ada pelajar, guru, ahli politik atau pentafsir politik. Malaysia Boleh, Bolehland
logika...anak anak muda semua.. ini semua fitnah dari pembangkang!
kah kah kah


3 comments:

 1. Bodoh piang si Prof kankung zainal Keling. Tutup mulut nampak Ok...buka mulut..sah BODOH PIANG.
  Budak tadika Kemas bolehlah bohong. Ini zaman orang pertikaikan 'keling'laaa. Dalam novel pun orang tak mau. Adious.

  ReplyDelete
 2. UMNO sila berdiri, lagu tuan kamu dulu, kini dan selamanya akan dikumandangkan. Sila berdiri tegak, tangan rapat di paha, dan nyanyi bersama-sama.

  God Save the Queen

  God save our gracious Queen,
  Long live our noble Queen,
  God save the Queen:
  Send her victorious,
  Happy and glorious,
  Long to reign over us:
  God save the Queen.
  O Lord, our God, arise,
  Scatter her enemies,
  And make them fall.
  Confound their politics,
  Frustrate their knavish tricks,
  On Thee our hopes we fix,
  God save us all.
  Thy choicest gifts in store,
  On her be pleased to pour;
  Long may she reign:
  May she defend our laws,
  And ever give us cause
  To sing with heart and voice
  God save the Queen.

  Rasanya tali barut British ni akan menyanyikan lagu ini lebih khusyuk, dari ketika mereka membaca Al-Fatihah di dalam solat yang kadang-kadang buat dan kadang-kadang tidak.

  ReplyDelete
 3. Ingatkah kita Perjanjian Inggeris Belanda 1824. Inggeris diberi keutamaan untuk mentadbir Tanah Melayu, Belanda pula di Indonesia. Berapa lama Inggeris LEPAK di Tanah Melayu tolak 3 tahun masa Jepun Melancung ke Tanah Melayu. Mungkin satu hari anak cucu kita akan mentafsirkan Inggerislah tokoh pembangunan Tanah Melayu dan Patriok Tanah Melayu, kerana mereka mempertahankan Tanah Melayu dari Jepun dan Kominis @ Pengganas. Itulah sejarah yang boleh berubah-ubah.

  ReplyDelete

Twitter Facebook Feed